Medische trainingstherapie (M.T.T.)

Medische trainingstherapie is een gezondheids bevorderende trainingsmethode gericht op verbetering van algeheel uithoudingsvermogen, spierkracht, coördinatie en beweeglijkheid. Uw trainingsprogramma wordt gemaakt aan de hand van een lichamelijk onderzoek, uw trainingsniveau en persoonlijke wensen. U traint onder begeleiding van een daarvoor opgeleide fysiotherapeut.

Waarom medische trainingstherapie?

Ons lichaam moet elke dag op allerlei verschillende manieren inspanningen leveren. Een te lage belastbaarheid (als gevolg van te weinig en te eenzijdig bewegen) en een verminderde conditie, van het lichaam kan dan ten grondslag liggen aan het ontwikkelen en/of onderhouden van klachten. Allerlei dagelijkse inspanningen (werk, huishouden etc.) die het lichaam moet leveren kunnen klachten veroorzaken. Deze disbalans kan dan met behulp van M.T.T. worden hersteld, waardoor klachten kunnen worden verminderd en voorkomen.

Wat doet medische trainingstherapie?

• Verbetert uw algehele conditie
Om de algehele conditie te verbeteren is training van de hart-long-functie noodzakelijk.

• Traint uw spieren
Training van spieren geeft toename van kracht, spieruithoudingsvermogen en coördinatie. Zeker het optimaliseren van het samenspel van de verschillende spieren is erg belangrijk.

• Houdt u lenig
Om de beweeglijkheid op peil te houden en/of te verbeteren worden gerichte oefeningen gebruikt zodat de gewrichten en spieren zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. Een soepel gewricht is noodzakelijk voor een goede spierfunctie en andersom.

Waarom begeleiding door een fysiotherapeut?

Een fysiotherapeut heeft specifieke kennis van het houdings- en bewegingsapparaat. Hij/zij is daarmee in staat individuele trainingsprogramma’s te ontwikkelen, waarbij op deskundige wijze rekening gehouden wordt met uw klachten. Het op de juiste wijze trainen van uw zwakste schakel|(s) is de uitdaging.

Voor wie medische trainingstherapie?

De individuele aanpak van deze therapie zorgt ervoor dat verschillende doel- en leeftijdsgroepen met deze therapie geholpen kunnen worden o.a diabetici, reumapatienten, etc. Heeft u een chronische aandoening van het bewegingsapparaat of restklachten na bijvoorbeeld een blessure ? En bent u hierdoor minder belastbaar tijdens het uitvoeren van uw dagelijkse taken of tijdens het sporten? Wilt U na een ziekbed of bevalling aan uw conditie werken? Dan kan M.T.T. een juiste aanpak zijn van uw klachten. Ook voor eenieder die aan zijn conditie en algehele fitheid wil werken is M.T.T. geschikt. Indien er nog fysio-, manuele- of andere therapeutische behandeling plaatsvindt dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het kan juist goed aansluiten op elkaar. Overleg dan met de behandelend therapeut. Bij twijfel of M.T.T. wel voor u geschikt is, neemt u contact op met uw huisarts of specialist.

Het trainingsprogramma

Uw trainingsprogramma wordt zorgvuldig en op maat samengesteld met behulp van gegevens verkregen uit een ruime intake welke voorafgaand aan de trainingen bij u wordt afgenomen. Eventuele klachten en/of bijzonderheden worden onderzocht en getest. Ook uw eigen specifieke wensen worden meegenomen in dit geheel. Het programma wordt regelmatig bijgesteld en aangepast. Na de intake wordt er een persoonlijk trainingsprogramma voor u opgesteld, waarin u met een fysiotherapeut uw programma en de apparatuur doorneemt. (instroom) Hierna kunt u deelnemen in de les van uw keuze. De intake plus instroom duurt evenals een training 1 uur per keer. Voordat u besluit deel te nemen aan de intake en de training is het noodzakelijk om vooraf het intakeformulier MTT in te vullen.