Slijmbeursontsteking

Wat is een slijmbeurs?
Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht. Slijmbeurzen zijn overal in het lichaam te vinden waar druk opgevangen of verdeeld moet worden of waar schuifkrachten opgevangen moeten worden tussen bijvoorbeeld een pees en een bot, tussen twee botten of tussen huid en bot. Eigenlijk kan men een slijmbeurs zien als een kleine schokbreker.

Acute slijmbeursontsteking:
Door een ongeval (b.v. op de schouder, elleboog of heup vallen) of door een eenmalige fikse overbelasting van de slijmbeurs (bijvoorbeeld ineens ongetraind 10 km. hardlopen of een weekend lang plafonds witten), kan de slijmbeurs acuut ontsteken. Hierbij ontstaat in één of enkele dagen veel pijn, warmte en zwelling (soms niet zichtbaar) van de slijmbeurs, het gebied rond de slijmbeurs is zeer pijnlijk en bewegen is bijna niet mogelijk. Het is geen ontsteking door een bacterie. We noemen dit ook wel een overbelastingsontsteking.

Ook kan een acute slijmbeursontsteking ontstaan door een bacteriële infectie, bijvoorbeeld vanuit een wondje of een wespensteek. In dat geval is er dus sprake van een echte ontsteking, waarbij ook koorts kan voorkomen. In beide gevallen zijn de klachten in een aantal weken volledig verdwenen. Om het herstel te bevorderen is het uiteraard belangrijk om het gebied/gewricht rust te geven. Dit betekent niet dat het gewricht stil gehouden wordt. Lichte veelvuldige bewegingen zonder pijn zijn juist erg belangrijk om het herstel te bevorderen. Daarnaast kan de arts besluiten om een injectie te geven met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof. De fysiotherapeut is meestal niet betrokken bij het herstel na een acute slijmbeursontsteking.

Chronische slijmbeursontsteking:
De oorzaken van het ontstaan van een chronische ontsteking (niet bacterieel) zijn eigenlijk altijd een langdurige lichte overbelasting van de slijmbeurs, door veelvuldige en/of verhoogde druk en/of schuifkrachten op de slijmbeurs. Dit kan bijvoorbeeld door eenzijdige belastingen gedurende je werk of in je sport. In veel gevallen ontstaat er langzaam een verkeerde spierspanningbalans, waardoor de druk op de slijmbeurs groter is geworden. Daarnaast kan een langzaam opgebouwd verkeerd bewegingspatroon zorgen voor meer belasting op de slijmbeurs. Uiteraard zal je fysiotherapeut bekijken wat bij u de mogelijk achterliggende oorzaak van het ontstaan is. Soms kan in de overbelaste slijmbeurs kalk neerslaan. Indien de training/therapie niet aanslaat, kan dit in sommige gevallen aanleiding zijn om de slijmbeurs (met eventueel kalkdepot) operatief te verwijderen.

De symptomen zijn eigenlijk altijd pijn in het gebied van de slijmbeurs, eventueel met uitstraling in omliggend gebied, die afhankelijk is van de mate waarin de slijmbeurs belast wordt. Zo zal bij een chronische slijmbeursontsteking in de schouder pijn optreden bij het voor en/of zijwaarts heffen van de arm, gevoeld aan de buitenzijde van de bovenarm.
Soms is er enige zwelling zichtbaar.

Hoe wordt een slijmbeursontsteking behandeld?
In de eerste fase van 1 tot 3 weken is het van belang om de slijmbeurs rust te gunnen. Hierbij worden bewegingen/belastingen voorkomen die de slijmbeurs sterk belasten. Zo zullen in die fase bij de schouder, bewegingen boven de macht voorkomen dienen te worden. In die fase is het wel belangrijk om regelmatig onbelast te bewegen. Dus bewegen zonder belasten. Deze kleine veelvuldige pijnloze bewegingen zijn behulpzaam bij herstel en voorkomen dat het gewricht stijver wordt. Indien de pijn sterk op de voorgrond staat, kan het zinvol zijn om de slijmbeurs te injecteren met pijnstillende en/of ontstekingsremmende vloeistof.

Je fysiotherapeut zal verder trachten te analyseren wat de achterliggende oorzaak van de slijmbeursontsteking is. Als de slijmbeurs extra belast wordt door een niet goede houding en/of een niet goed bewegingsverloop, dan zal er specifiek getraind worden om dit te verbeteren, waardoor de slijmbeurs ontlast wordt. Ook zal er bekeken worden of het trainen van specifieke spieren de druk op de slijmbeurs kunnen verminderen.Hetzelfde geldt voor het eventueel rekken van specifieke spieren.

Na verloop van tijd wordt de belasting op de slijmbeurs weer stapsgewijs opgevoerd. De totale training en therapie bij een chronische slijmbeursontsteking is sterk afhankelijk van de ernst van de klachten en kan zo’n 6 tot 16 weken duren.

    Wat wordt er van je verwacht?
  • Houd je aan de door je therapeut aangegeven periode van relatieve rust / ontlasting van het gewricht.
  • Voer regelmatig de oefeningen uit die je meekrijgt voor thuis. Alleen oefenen in de fysiotherapiepraktijk is absoluut onvoldoende om een goed resultaat te kunnen bereiken.
  • Overleg of er specifieke adviezen zijn die je op zou kunnen volgen om het resultaat te verbeteren.